15 Σκληρές Ιστορικές Φωτογραφίες από Ψυχιατρεία του Παρελθόντος. Η 6η θα σας Σοκάρει!
Viralman.gr

15 Σκληρές Ιστορικές Φωτογραφίες από Ψυχιατρεία του Παρελθόντος. Η 6η θα σας Σοκάρει!

Αυτά τα τρομακτικά πορτρέτα δείχνουν γυναίκες κλειδωμένες σε ένα Βικτοριανό άσυλο επειδή είχαν παθήσεις όπως ανορεξία και ‘γυναικεία υστερία.’

Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν ανάμεσα στο 1878 και το 1910, καταγράφηκαν στο διάσημο νοσοκομείο του Παρισιού, Salpetriere.

Λίγα είναι γνωστά για τις γυναίκες αυτές, αλλά νοσηλευόντουσαν για υστερία και ανορεξία.

Κάποιες από τις εικόνες δείχνουν νεαρές γυναίκες που πιθανώς βρισκόντουσαν εκεί παρά την θέλησή τους για ασθένειες όπως Πάρκινσον και μυϊκούς σπασμούς στο πρόσωπο.

 Καταγράφηκαν από τον ιατρικό φωτογράφο Albert Londe που είχε προσληφθεί από τον νευρολόγο Jean-Marie Charcot για να αποτυπώσει τα πορτρέτα των ασθενών του νοσοκομείου Salpetriere.

 Όταν ο Londe έφτασε στο νοσοκομείο το 1878, το ίδρυμα φιλοξενούσε πάνω από 5,000 γυναίκες που υποτίθεται πως υπέφεραν από ψυχολογικές ασθένειες.Ο Charcot θα γινόταν ένας από τους πρωτοπόρους στην κατανόηση της υστερίας. Για αιώνες, θεωρούσαν την κατάσταση αυτή κάτι συνηθισμένο, αποκλειστικά για γυναίκες. 

Εάν μία γυναίκα είχε κάποια συμπτώματα όπως λιποθυμία, νευρικότητα, σεξουαλική επιθυμία, αϋπνία, κατακράτηση υγρών, δυσκολία στην αναπνοή, βάρος στην κοιλιά, ευερεθιστότητα ή απλά ‘νευρίαζε εύκολα,’ θεωρούνται υστερική.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, πίστευαν πως η ασθένεια αυτή είχε σχέση με την μήτρα που ήταν εκτός θέσης.

Ο Αμερικάνος γιατρός Frederick Hollick πίστευε πως η κύρια αιτία της υστερίας ήταν η ανηθικότητα της γυναίκας.

Οι γυναίκες που θεωρούνταν πως έπασχαν από υστερία έπρεπε να μπουν σε ψυχιατρικό άσυλο ή να κάνουν υστερεκτομή.Ωστόσο, όσο ο Charcot ήταν στο Salpetriere, προσπάθησε να αλλάξει την θεραπεία των γυναικών με υστερία.

Υπό την επίβλεψή του, ήταν η πρώτη φορά που οι γιατροί παρατηρούσαν τις ασθενείς. Τις μιλούσαν, κοιτούσαν τα αντανακλαστικά τους και τις ζητούσαν να κάνουν διάφορα πράγματα, όπως το να σχεδιάζουν.

Αρχικά πίστευε πως η υστερία ήταν μία νευρολογική διαταραχή που κληρονομούνταν και επηρέαζε το νευρικό σύστημα.

Αλλά κοντά στο τέλος της ζωής του το 1890, συμπέρανε πως η υστερία ήταν μία ψυχολογική ασθένεια που θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κάποιο τραύμα.

Επίσης, ανέτρεψε την προκατάληψη πως η ασθένεια αυτή δεν επηρέαζε τους άντρες. Χρησιμοποίησε επίσης υπνωτισμό για να παρατηρήσει και να θεραπεύσει ασθενείς με την ασθένεια αυτή.

Credit: dailymail.co.uk

Read More
Αφήστε το σχόλιο σας:
Viralman.gr