8 Βασικοί Κανόνες που Ακολουθούν Όλοι οι Καλοί Οδηγοί και Κάνουν την Οδήγηση "Παιχνιδάκι"
Viralman.gr

8 Βασικοί Κανόνες που Ακολουθούν Όλοι οι Καλοί Οδηγοί και Κάνουν την Οδήγηση «Παιχνιδάκι»

Αν δυσκολεύεστε με το παρκάρισμα ή δεν είστε σίγουροι αν τα πάντα στο αυτοκίνητό σας έχουν ρυθμιστεί σωστά, αυτό το άρθρο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολο είναι να γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να στοχεύσετε. Αυτές οι απλές οδηγίες βήμα προς βήμα μπορούν να είναι εξίσου χρήσιμες για τους έμπειρους και τους νέους οδηγούς και θα έπρεπε να τις  γνωρίζουμε όταν παίρναμε το δίπλωμα οδήγησης.

Σας προτείνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές θα κάνουν την οδήγηση λίγο λιγότερο αγχωτική.

1. Παράλληλο παρκάρισμα

Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ένας κοινός εφιάλτης για πολλούς νέους οδηγούς. Πρώτα απ ‘όλα, ελέγξτε ότι έχετε αρκετό χώρο. Ας πούμε ότι πρέπει να κάνετε παράλληλο παρκάρισμα στη δεξιά πλευρά. Χρειάζεστε χώρο όχι λιγότερο από μιάμιση φορά το μήκος του αυτοκινήτου σας.

 • Προχωρήστε μέχρι το αυτοκίνητό σας να είναι παράλληλο με το αυτοκίνητο μπροστά από το σημείο παρκαρίσματος, ας ονομάσουμε αυτό το αυτοκίνητο # 1.
 • Κοιτάξτε πάνω από τον δεξιό ώμο σας μέσα από την κάτω γωνία του πίσω παραθύρου και κάντε όπισθεν σε μια ευθεία γραμμή.
 • Όταν μπορείτε να δείτε το πίσω άκρο του αυτοκινήτου #1 σε αυτή ακριβώς τη γωνία, γυρίστε τον τιμόνι τέρμα προς τα δεξιά.
 • Κοιτάξτε στον αριστερό καθρέφτη, όταν βλέπετε ολόκληρο το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου πίσω από το σημείο παρκαρίσματος, ας το ονομάσουμε αυτοκίνητο #2, ισιώστε το τιμόνι, κάνοντας όπισθεν σε ευθεία γραμμή.
 • Εξετάζοντας το δεξί καθρέφτη, όταν βλέπετε το πίσω φως του αυτοκινήτου #1, περιστρέψτε το τιμόνι προς τα αριστερά και το αυτοκίνητο θα μετακινηθεί στη θέση παρκαρίσματος.
 • Παρκάρετε παράλληλα με το κράσπεδο, δίνοντας στο αυτοκίνητο #2 αρκετό χώρο για να ξεπαρκάρει.

Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί να παρκάρετε λίγο πιο μακριά στο βήμα #1 εάν το αυτοκίνητό σας είναι μεγαλύτερο από το κανονικό μέγεθος.

2. Γωνία στάθμευσης 45°

Αυτά τα βήματα ισχύουν αν χρειαστεί να παρκάρετε σε θέση υπό γωνία στα δεξιά σας.

 • Απομακρυνθείτε στα αριστερά σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Μετακινηθείτε έως ότου ο δεξιός καθρέφτης σας ευθυγραμμιστεί με το δεξί πίσω φως του αυτοκινήτου στα δεξιά σας.
 • Στη συνέχεια, γυρίστε το τιμόνι προς τα δεξιά και οδηγήστε μέχρι να φτάσετε στο θέση παρκαρίσματος.
 • Γυρίστε το τιμόνι προς τα αριστερά για να ισιώσει το αυτοκίνητο.

Λάβετε υπόψη ότι ίσως χρειαστεί να κάνετε ορισμένες προσαρμογές για το βήμα #2, εάν το αυτοκίνητό σας δεν έχει κανονικό μήκος.3. Ρυθμίστε τον πλαϊνό καθρέφτη του οδηγού

Καθώς κάθεστε στο κάθισμα του οδηγού, ακουμπήστε προς τα αριστερά όσο το δυνατόν πιο κοντά στο παράθυρο του οδηγού και ρυθμίστε τον καθρέφτη, ώστε να μπορείτε να δείτε το πίσω φτερό. Όταν θα είστε σε μια κατάλληλη θέση καθίσματος, θα πρέπει μετά βίας να βλέπετε το πίσω αριστερό φτερό.

4. Ρυθμίστε τον πλαϊνό καθρέφτη του συνοδηγού.

Καθώς κάθεστε στο κάθισμα του οδηγού, ακουμπήστε προς τα δεξιά, ώστε το κεφάλι σας να βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του αυτοκινήτου και να ρυθμίσετε τον καθρέφτη, ώστε να μπορείτε να δείτε το πίσω φτερό. Όταν θα είστε σε μια κατάλληλη θέση καθίσματος, θα πρέπει μετά βίας να βλέπετε το πίσω δεξιό φτερό.

5. Προσαρμόστε τον εσωτερικό καθρέφτη

Ρυθμίστε τον εσωτερικό καθρέφτη έτσι ώστε το πίσω παράθυρο να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του.6. Κάθετο παρκάρισμα

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε κάθετο παρκάρισμα στα δεξιά σας.

 • Βγείτε όσο το δυνατόν πιο αριστερά, προσέχοντας την εισερχόμενη κίνηση. Όσο περισσότερο βρίσκεστε στα αριστερά σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι.
 • Ευθυγραμμίστε το δεξί σας καθρέφτη με τη δεξιά γραμμή του σημείου στάθμευσης.
 • Μετακινώντας πολύ αργά γυρίστε το τιμόνι προς τα δεξιά και μπείτε στο σημείο στάθμευσης μέχρι να είστε σχεδόν ευθεία.
 • Γυρίστε το τιμόνι προς τα αριστερά και ισιώστε το αυτοκίνητο.
 • Αν δεν έχετε αρκετό χώρο στα αριστερά σας, βάλτε το αυτοκίνητό σας προς τα πίσω, περιστρέψτε το τιμόνι προς τα αριστερά και κάντε όπισθεν.
 • Στη συνέχεια, γυρίστε το τιμόνι προς τα δεξιά και μπείτε στο σημείο στάθμευσης μέχρι να ισιώσετε το αυτοκίνητο.

7. Ρύθμιση καθίσματος οδηγού

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Το σωστά προσαρμοσμένο κάθισμα θα κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη και λιγότερο κουραστική.

 • Ύψος καθίσματος: Ρυθμίστε το ύψος του καθίσματος έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε καθαρά τον πίνακα οργάνων και το δρόμο. Εάν είστε μικρόσωμοι και δεν μπορείτε να δείτε τα όργανα μετά τη μέγιστη ρύθμιση, σκεφτείτε να πάρετε ένα μαξιλάρι στο κάθισμα.
 • Θέση καθίσματος: Σπρώξτε το κάθισμα προς τα εμπρός για να φτάσετε στα πεντάλ χωρίς να ισιώσετε πλήρως τα πόδια σας – η πλάτη σας δεν πρέπει να απομακρύνεται από το πίσω μέρος του καθίσματος. Τα γόνατά σας πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα και πρέπει να υπάρχει ένα μικρό κενό ανάμεσα στο πίσω μέρος των γονάτων σας και στο κάθισμα.
 • Η κλίση του καθίσματος: Η κλίση της πλάτης του καθίσματος πρέπει να είναι περίπου 100° -110°.
 • Οσφυϊκή υποστήριξη: Εάν το αυτοκίνητό σας έχει οσφυϊκή υποστήριξη, θα πρέπει να ρυθμίσετε τόσο το ύψος όσο και το βάθος. Η χαμηλή άκρη θα πρέπει να βρίσκεται στη γραμμή της γραμμής ζώνης σας και το βάθος θα πρέπει να υποστηρίζει την καμπύλη της κατώτερης πλάτης σας.
 • Προσκέφαλο: Ρυθμίστε το ύψος του προσκέφαλου ώστε να στηρίζεται στο μέσον του κεφαλιού σας. Παρόλο που ονομάζεται προσκέφαλο, δεν είναι πραγματικά για την ανάπαυση του κεφαλιού σας – έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το λαιμό σας από τραυματισμό σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε ένα μικρό κενό μεταξύ του κεφαλιού σας και του προσκέφαλου. Εάν μπορείτε να τοποθετήσετε τη γροθιά σας μεταξύ του προσκέφαλου και του κεφαλιού σας, έχετε τη σωστή απόσταση.

8. Τοποθέτηση των χεριών στο τιμόνι

Η ρύθμιση του τιμονιού είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά σας.

 • Ρυθμίστε τη θέση του τιμονιού ώστε να μπορείτε να βλέπετε καθαρά τα όργανα και να έχετε τουλάχιστον 12 ίντσες μεταξύ του τροχού και του σώματός σας.
 • Τα χέρια σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τους ώμους σας.
 • Το πιο συνηθισμένο τέχνασμα τοποθέτησης των χεριών είναι να φανταστείτε ότι το τιμόνι σας είναι ένα ρολόι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα κρατώντας τα χέρια τους στη θέση «9 και 3», ωστόσο, μερικοί άνθρωποι προτιμούν τα «8 και 4». Και οι δύο αυτές θέσεις είναι αποδεκτές. Επιλέξτε αυτό που είναι πιο άνετο για εσάς.
 • Λάβετε υπόψη ότι οι ειδικοί δεν συνιστούν τη θέση «10 και 2» επειδή τα χέρια θα παρεμποδίσουν τους αερόσακους σε περίπτωση ατυχήματος και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Ποιο κόλπο σκοπεύετε να δοκιμάσετε πρώτα την επόμενη φορά που θα βρεθείτε πίσω από το τιμόνι; Ή ίσως έχετε τις δικές σας ειδικές συμβουλές; Αφήστε μας τα σχόλιά σας.

Read More
Αφήστε το σχόλιο σας:
Viralman.gr