Πρώτες Βοήθειες: 10 Σημαντικές Συμβουλές που Μπορούν να σου Σώσουν τη Ζωή
Viralman.gr

Πρώτες Βοήθειες: 10 Σημαντικές Συμβουλές που Μπορούν να σου Σώσουν τη Ζωή

Γνωρίζοντας τα βασικά των πρώτων βοηθειών μπορεί κυριολεκτικά να σας βοηθήσει να σώσετε ζωές, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας.

Όταν βρεθείτε στη μέση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, είναι καλύτερο να γνωρίζετε πώς να εκτιμήσετε μια κατάσταση, τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε και να μάθετε ακόμη και τη διαφορά μεταξύ, του τι βοηθά και τι όχι. Ας πούμε απλά ότι ένα απλή γάζα είναι συνήθως πιο αποτελεσματική από μία αιμοστατική ταινία όταν υπάρχει αιμορραγία.

1. Πληγές

Κάθε φορά που ασχολείστε με μια πληγή, πρέπει πάντα να προσπαθείτε να την ανεβάσετε πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας. Αυτό εξομαλύνει το πρήξιμο και βοηθά να σταματήσει η αιμορραγία στην πάσχουσα περιοχή. Εάν η πληγή σας είναι στα ισχία ή τους γλουτούς σας, ξαπλώστε και σηκώστε τα με μαξιλάρια. Εάν δεν μπορείτε να ανυψώσετε την πληγή, προσπαθήστε να τη διατηρήσετε στο επίπεδο της καρδιάς ή όσο το δυνατόν πιο κοντά.

2. Έγκαυμα πρώτου βαθμού

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού, επίσης γνωστά ως επιφανειακά εγκαύματα, επηρεάζουν μόνο το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας. Ενώ μπορεί να είναι επώδυνα, δεν είναι σοβαρά. Για να τα θεραπεύσετε, ξεπλύνετε την πληγή με χλιαρό νερό. Ενώ το παγωμένο νερό μπορεί να φαίνεται πιο προφανές, μπορεί να προκαλέσει περισσότερες βλάβες στους ιστούς. Αφού καθαρίσετε το έγκαυμα, βάλτε παγοκύστη.

Χρησιμοποιήστε βούτυρο ή λίπος, είναι μια παλιά λαϊκή θεραπεία, αλλά αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερη βλάβη στην πληγή, επειδή επιβραδύνει την απελευθέρωση της θερμότητας. Μια πάστα που γίνεται με ανάμιξη νερού και μαγειρικής σόδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απελευθέρωση της θερμότητας από το έγκαυμα.

3. Έμφραγμα

Όταν πρόκειται για έμφραγμα, η έγκαιρη παρέμβαση συμβάλλει στον περιορισμό της βλάβης. Το μάσημα μιας ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει άμεσα, επειδή θα εμποδίσει τα αιμοπετάλια που προκαλούν θρόμβωση του αίματος, να ξεμπλοκάρουν τις αρτηρίες σας. Όταν παίρνετε ασπιρίνη, είναι σημαντικό να παίρνετε μικρή δόση και να μασάτε το χάπι αντί να το καταπιείτε ή να το παίρνετε με νερό, καθώς αυτό θα βοηθήσει να λειτουργήσει πιο γρήγορα. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό.

4. Τσίμπημα μέλισσαςΑν σας τσίμπησε μέλισσα, θα πρέπει να αφαιρέσετε το κεντρί. Ενώ πιστεύεται συνήθως ότι το τράβηγμα του κεντριού από το δέρμα ελαχιστοποιεί το δηλητήριο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο χρόνος. Πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κεντρί το συντομότερο δυνατό, ασχέτως αν το ξύσετε, το αφαιρέσετε με τσιμπιδάκι ή το τραβήξετε. Όταν μια μέλισσα χάνει το κεντρί της, απελευθερώνει μια μυρωδιά που προσελκύει και άλλες μέλισσες στην περιοχή, που πιθανώς θα σας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Μόλις αφαιρεθεί το κεντρί και έχετε φύγει από την περιοχή, πλύνετε το τραύμα και βάλτε πάνω μία παγοκύστη. Εάν είστε αλλεργικός, πάρτε αντιισταμινικά, και φροντίστε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό.

5. Κάταγμα

Όταν πρόκειται για κάταγμα, μην προσπαθήσετε να το ισιώσετε, αλλά διατηρήστε το άκρο σταθεροποιημένο και ακίνητο χρησιμοποιώντας έναν νάρθηκα και ενισχύστε το. Το σημαντικό είναι να το διατηρήσετε στην ίδια θέση. Ενώ ένα κάταγμα θα μπορούσε να είναι μια απλή εξάρθρωση ή διάστρεμμα, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε ιατρική περίθαλψη για να βεβαιωθείτε ότι ο τραυματισμός δεν είναι πιο σοβαρός ή ακόμα και για να αποφύγετε την πρόκληση περαιτέρω τραυματισμών.

6. Τραυματισμός στα μάτια

Όταν τραυματιστείτε, συνήθως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε την πληγή. Ωστόσο, όταν βλάπτετε τα μάτια σας, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλύψετε τα μάτια σας και στη συνέχεια να ζητήσετε βοήθεια. Προσπαθώντας να καθαρίσετε το μάτι σας, θα μπορούσατε να διακινδυνεύσετε ακόμα περισσότερο, προκαλώντας μόνιμη βλάβη. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι όταν οι χημικές ουσίες εισχωρήσουν στο μάτι σας, οπότε πρέπει να ξεπλύνετε αμέσως με νερό.

7. Αγκίδα

Οι αγκίδες είναι γεμάτες από μικρόβια και μπορούν εύκολα να μολύνουν το ανοιχτό δέρμα, οπότε πάντα να θυμάστε να κάνετε αποστείρωση όταν τις αντιμετωπίζετε. Αν έχετε μία ακίδα μέσα στο δέρμα, θα πρέπει πρώτα να καθαρίσετε την περιοχή με αντισηπτικό και στη συνέχεια να την απομακρύνετε με μια βελόνα, αποστειρωμένη με οινόπνευμα ή βραστό νερό. Μόλις απομακρυνθεί, μπορείτε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα με τσιμπιδάκι. Στη συνέχεια, πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό.

8. Τσίμπημα φιδιούΣε τηλεοπτικές εκπομπές και σε ταινίες, όταν κάποιον τσιμπήσει ένα δηλητηριώδες φίδι, η πρώτη τους αντίδραση είναι να ρουφήξουν το δηλητήριο. Ρεαλιστικά, το δηλητήριο έχει ήδη εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του θύματος, οπότε αυτό δεν θα βοηθήσει πραγματικά. Όταν σας δαγκώσει φίδι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χαλαρώσετε. Πρέπει να διατηρήσετε το ρυθμό της καρδιάς σας για να επιβραδύνετε την εξάπλωση του δηλητηρίου. Ομοίως, η λήψη παυσίπονων μπορεί να μειώσει τη κυκλοφορία του αίματος και να κάνει το δηλητήριο να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. Επικοινωνήστε άμεσα με τις ιατρικές υπηρεσίες για να αποκτήσετε το κατάλληλο αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Αν πρέπει να μετακινηθείτε για να λάβετε βοήθεια, φροντίστε να περπατήσετε, να μην τρέξετε, για να παραμείνετε ήρεμοι. Αν μπορείτε, εφαρμόστε λάδι καρύδας στο τραύμα, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηρίων και παρασίτων και να το επιδέσετε.

9. Τσίμπημα από μέδουσες

Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει μια ωραία μέρα στην παραλία από τσίμπημα μέδουσας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ξεπλύνετε την πληγή με θαλασσινό νερό. Μπορείτε επίσης να ξεπλύνετε με ζεστό νερό, ξύδι ή να καλύψετε το τραύμα με διάλυμα σόδας και νερού. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί επίσης να βοηθήσει να τραβήξει το δηλητήριο μέδουσας. Μπορεί να έχετε ακούσει το δημοφιλές αστικό μύθο ότι τα ούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία. Ρεαλιστικά, τα ούρα συνήθως δεν έχουν αρκετό οξύ για να εξουδετερώσουν το δηλητήριο. Ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα ούρα μπορούν να μειώσουν τον πόνο, το ζεστό νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό.

10. Ουλές

Όταν τραυματιστείτε, ίσως ανησυχείτε ότι θα μείνει ουλή, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μην σχηματιστεί. Η σόδα έχει απολυμαντικές ιδιότητες που βοηθούν στην αποφυγή σχηματισμού ουλής, μπορεί να αφαιρέσει σκληρό κακάδι και μπορεί να αποτρέψει ακόμη και μόλυνση. Όταν περιποιείστε μια ουλή με σόδα, είναι σημαντικό να αφήσετε το τραύμα να πάρει αέρα. Επιπλέον, η σόδα μπορεί επίσης να αναμιχθεί με νερό για να παραχθεί ένα αντισηπτικό.

11. Δυσκολία αναπνοής

Αν κάποιος έχει σταματήσει να αναπνέει, υπάρχει συνήθως κάποιο μπλοκάρισμα στους αεραγωγούς του. Γυρίστε το άτομο στην πλάτη του, ελέγξτε το στόμα του και αφαιρέστε οτιδήποτε μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή, ακόμα και τα υγρά. Για να ανοίξετε τον αεραγωγό, γυρίστε το κεφάλι και σηκώστε το πηγούνι, τοποθετώντας το χέρι σας κοντά στο πάνω μέρος του κεφαλιού ή στο μέσο. Εναλλακτικά, μπορείτε να εκτελέσετε αυτό που ονομάζεται «ώθηση της σιαγόνας» τοποθετώντας τα δάχτυλά σας κάτω από τη σιαγόνα και πιέζοντας προς τα επάνω την κάτω σιαγόνα, χωρίς να μετακινήσετε το λαιμό, για να ανοίξετε το στόμα. Αυτό ανασηκώνει τη γλώσσα μακριά από τον αεραγωγό και συμβάλλει στη μείωση του μπλοκαρίσματος του αέρα. Στη συνέχεια, δώστε κλίση της κεφαλής έως ότου ανοίξουν οι αεραγωγοί.

Μπόνους: Συμβουλές για την αφαίρεση των επιδέσμων

Η παροχή πρώτων βοηθειών δεν είναι σημαντική μόνο όταν τραυματιστείτε αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Για να είναι ιδιαίτερα ασφαλές, προσπαθήστε να διαλύσετε την κόλλα καλύπτοντας την περιοχή με baby oil, τρίβοντας αλκοόλ ή ακόμα και ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να παγώσετε την περιοχή με παγάκια. Παρά τον πειρασμό να το τραβήξετε, είναι επίσης σημαντικό για την πληγή να το τραβήξετε αργά, επειδή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να διαλύσετε το κακάδι ή ακόμα να ξανανοίξετε το κόψιμο.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
Viralman.gr